Hayır, isteyerek değil; zorla.
Bilindiği üzere geçtiğimiz sene çıkan 7362 Sayılı Kanun çerçevesinde Arge Merkezi ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki firmalara yeni gelen tebliğ ile 01.01.2024 tarihi itibari ile beyannamede elde ettikleri istisna tutarının % 3’ünü geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şartı getirilmiştir.
Düşünelim: Arge Merkezi’miz var ve 2023 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde 3.000.000 TL tutarında bir indirimden faydalandık. Yukarıda bahsedilen şarta göre 90.000 TL’yi bir yere yatırmak zorundayız.
Kuluçka Merkezi’nde şirket aramak mı? İnanın Türkiye’de binlerce start-up olmasına rağmen deckleri düzgün, ticari ürün konusunda yol almış, organizasyonu yeterli olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Kuluçka Merkezi’ndeki şirketlerin küçüklüğü nedeni ile de yatırılan fonun sermaye bazında riski büyük oluyor. Geçiniz.
E onlarca fon kuruldu, çok güzel sunumları var? Bankalara ait fonlar belirli bir tutarın altını kabul etmiyor. Diğer fonların getirisi amaçlanan şekilde Arge’ye dayalı mı? Yalan söylemeyelim birbirimize, değil.
Gerçekte ne oldu biliyor musunuz? Yüzlerce firma yukarıda bahsedilen paraları bilinçsizce garip fonlara yatırmak durumunda kaldı. İşin doğası gereği bunların birer sermaye yatırımı nevinde olduğunu, 3-5 yıl getiri getirmeyeceğini bilenler için de havaya saçılan paralar olarak tarihte yerini aldı.
Güncel durumu da belirtmekte fayda var. Kanunda bu fonların ne olacağına dair bir görüş, süre yer almıyor. Lafzi olarak bizler firmalara en azından 5 sene (Vergi Hukuku mantığı ile) tutmaları gerektiğini söylüyoruz. Satmakta direnenlere ise bankalar en azından fon süresi kadar fonda kalmaları gerektiğini iletiyorlar.
Daha garibi bu fonlar değerleniyor, yani Şirketler hiç dokunamadığı bir varlık üzerinden vergi bile ödüyor!
Maalesef ülkemizde Arge işleyişleri efektif sonuçlardan çok istatistiklerden ibaret. Bu Kanun ve uygulaması da farklı sonuç vermeyecek.
Seneye mi? Çok çetin bir savaş olacağını söyleyebiliriz. Çünkü enflasyonla birlikte Şirketlerin karları ve buna bağlı faydalandıkları indirimler katınca arttı.
Bakalım neler göreceğiz? İkincil düzenlemeler olmadığı sürece Ar-Ge yapmanın zekatını vermeye devam edeceğiz.